Prenumererar du på Lyrikvännen medföljer varje ny utgåva av Lilla serien utan extra kostnad.


Lilla serien nr 70 – Utkommer juni 2023

Ingrid Nyström

Återkomst, 48 s.

Urval och förord av Simon Sorgenfrei

90 kr.

Ingrid Nyström (1917–1999) kom från Kristinehamn i Värmland och gav under fyra år ut tre diktsamlingar. Hennes poetiska skärpa hyllades på kultursidorna, kritiker som Sten Selander, Gunnar Ekelöf och Olof Lagercrantz såg Nyström som en av de riktigt stora. Efter en fjärde bok blev det tyst och Nyström föll i glömska. Nu har Simon Sorgenfrei grävt i arkivet och hittat ett flertal dikter som Nyström skrev senare. Tillsammans med dessa och ett urval ur hennes diktsamlingar – numera ofta svåra att hitta – lyfts nu Nyströms förbluffande författarskap upp ur glömskans domäner.

Lilla serien nr 69

Ra’ad Abdulkadir

Falk med sol, 48 s.

Översättning och förord av Jasim Mohamed

90 kr.

Ra’ad Abdulkadir (1953-2003) var en framstående och förnyande poet, redaktör och journalist från Irak. Han verkade under hela sitt liv i Irak under en diktatur som utövat hårt tryck mot intellektuella. Han var redaktör för den stora litteraturtidskriften Aqlam och har, särskilt efter sin död, nått allt högre populäritet som poet. Abdulkadirs avskalade, ganska vardagliga poesi förflyttar läsaren omärkligt in i en dårhuslik och gåtfull verklighet. Med denna bok introducerar Jasim Mohamed denna mystiska pärla för svensk publik.

Lilla serien nr 68

Magnus William-Olsson

Poesi/filosofi, Filosofi/poesi, 40 s.

90 kr.

I två essäer undersöker och leker poeten, kritikern och redaktören Magnus William-Olsson med gränsen mellan poesi och filosofi. Med hjälp av Giorgio Agamben, Pindaros, María Zambrano med flera, söker sig dessa essäer mot en plats bortom “det uråldriga grälet”.

Lilla serien nr 67

George Oppen

Diskret Serie, 44 s.

Översättning och efterord av Peter Thörneby

90 kr.

George Oppen (1908 – 1984) var en av 1900-talets stora amerikanska poeter, vars smått mytomspunna debutbok Diskret serie från 1934 blev ett avgörande verk för den rörelse som kom att kallas “objektivismen” i USA. Efter denna bok gjorde Oppen ett längre uppehåll från poesin för att ägna sig åt politisk aktivism, innan han återkom med bland andra Pulitzervinnaren Of Being Numerous (1968). Peter Thörnebys översättning är anmärkningsvärt nog Oppens första bok på svenska.

Lilla serien nr 66

Antonella Anedda

Historier, 48 s.

Översättning av Ida Andersen och Nina M. Olsson

90 kr.

Antonella Anedda är en av italiens största och mest omtyckta poeter. Född 1955 i Rom – men med sardisk-korsikanska rötter – har hon skrivit en flerspråkig poesi som pendlat mellan de olika dialekterna. Hon har tidigare bara översatts till svenska i Lyrikvännen 3-4/2019, då i Lars-Håkan Svenssons översättning. Detta är ett urval ur hennes senaste kritikerrosade samling Historiæ från 2018 som spänner från det allra mest lokala och personliga, till astronomin, Vergilius och världspolitiken.


Beställ ett exemplar genom att fylla i nedan och klicka på “Beställ”. Faktura skickas ut tillsammans med numret. Önskas mer än ett exemplar, meddela det i fältet “Leveransadress”.

Önskas äldre exemplar av Lilla serien hänvisar vi till ellerströms förlag.