George Oppen: Diskret serie. Samtal & läsning med Peter Thörneby & David Zimmerman

LÖRDAG 13 NOVEMBER 2021 KL. 18:00–19:30

ANTI, Drottninggatan 6C Malmö

Skriven struktur,
Konstens form,
Mer formell
Än en äng skulle vara
(inne i den) –
Hennes njutning är
Vagare;’
Åh –’

’Imorgon?’ –

Successiva
Händelser
(telefonen)


Georges Oppen (1908-1984) debuterade som poet med Diskret serie 1934 på amerikanska förlaget Objectivist Press. Förlaget startades av honom själv tillsammans med de andra ”objektivisterna”, en då nykläckt poetisk rörelse med bland andra Charles Reznikoff och Louis Zukofsky. Med Reznikoffs bokpress i källaren kom de att bli en av de viktigaste grupperna i den modernistiska amerikanska poesin.

Det vilar ett mytens skimmer över Oppens debutbok. Inte enbart för att den följdes av ett tjugofemårigt uppehåll från skrivandet, då Oppen och hans fru Mary Oppen istället ägnade sig åt politisk organisering, utan också på grund av dess innovativa fragmentariska syntax och gåtfulla konstruktion. Bland de ibland så avhuggna iakttagelserna och fraserna framträder Oppens säreget nyktra blick på världen och hans strängt tyglade, men ändå smått melankoliska, röst. Men vad är en diskret serie? Hur hör dessa skärvor från 30-talets depression och den framväxande massproduktionen egentligen ihop med varandra? Vad är bokens ”objektivism”?

Lyrikvännen, som ger nu ut boken i som en del av tidskriftens Lilla serie, vill fira att George Oppen äntligen finns att läsa på svenska. Samtidigt vill vi passa på att diskutera denna märkliga lilla bok. Peter Thörneby, som bokens översättare och författare av dess efterord, kommer att läsa ur sin översättning och diskutera den tillsammans med Lyrikvännens redaktör David Zimmerman. Boken och tidskriften kommer finnas att köpa. Fritt inträde.
____________

Peter Thörneby är poet och konstnär som arbetar med förlaget Chateaux. Bland hans böcker finns Cioran på OEI editör (2017) och Grå våg på Chateaux Turkosa serien (2013).